Informace o cookies na této stránce
Soubory cookie používáme ke shromažďování a analýze informací pro vylepšení uživatelského zážitku a vhodného cílení reklamy. Více je zde.
OMEZIT
POVOLIT
Rezervovat
menu
Když po cvičení vše nebolí, cvičil jsem málo? Ale notak!
05. 07. 2019

Běhání, chůze, fitko, jóga… Máte rádi pohyb a aktivně strávený volný čas? Hurá! Věříme, že pro každého se najde vhodný druh aktivity, která bude prospěšná pro tělo i mysl. Začněte klidně hned. Trošku rozproudit krev, zabavit se, vypotit a vyplavit trochu endorfinu přijde vhod snad každému. Rozhodně to ale neznamená, že musíme dvakrát denně zvedat stokilové činky až do úplného vyčerpání. Tělu prospívá pohyb. Stačí přiměřený a příjemný pro konkrétního jedince.
Tak co, zkusíte se rozhýbat? Pomůžeme vám začít.

 

Jak začít, aby vám nadšení dlouho vydrželo? 

Z čeho zrovna u vás pramení dobrý pocit? Třeba už jen z toho, že jste nelenili, a zašli se projít? Dělejte to. Nemusíte začít z nuly na sto. Po malých krůčcích to půjde lépe a ve výsledku možná i efektivněji a příjemněji. I pohyb může být návykový. Uvidíte, že malé osobní úspěchy budou hnacím motorem k tomu, začít se zlepšovat. Jaký je váš osobní cíl? Hubnout? Cítit se lépe? Dobře vypadat? Kompenzovat práci u počítače? To je na vás.

 

Zničit se? K ničemu.

Jsou lidé, kteří tvrdí, že pokud vás po každém cvičení druhý den vše nebolí, cvičili jste málo. Neposlouchejte je! Klidně začněte s aerobním pohybem. Procházka, rychlá chůze, postupný běh, občas jóga. Začalo vás to bavit? Postupně můžete přidávat třeba cvičení s vlastní vahou. Budujte svalovou hmotu, zvyšujte výdrž a zvyšujte si osobní „rekordy“. Ušel jsem 10 km, super. Příště zkuste 11. Povedlo se? Začínal jsem se třemi shyby, teď jich dám deset! Máte z čeho se radovat. Není dobrý pocit ze sebe nejlepší odměnou?

Jak poznat, že cvičím správně

Nejste si jisti, zda děláte pohyb správě, nebo nevíte, jak správně začít? Nechte si poradit! Ptejte se lektora/trenéra. Od toho jsou v na každé lekci, ve fitku i tělocvičně. Na začátku se nebojte dát najevo, že jste začátečník. Lektoři ví, jak s tím naložit. Klidně vám přizpůsobí lehčí variantu pohybu, usnadní cviky. Nenechte zvítězit lenost, ale zase se zbytečně nepřepínejte. Nejde to dnes, příště to půjde lépe! Naslouchejte signály svého těla více než trenéra, který se snaží všechny hromadně vyhecovat. Pokud vás hned ze začátku bude po cvičení dva dny všechno bolet, snáze vás to odradí.

Pozor, špatně prováděné cviky mohou mít negativní vliv na vaše zdraví. Prohýbat se v bedrech, příliš zatěžovat jednu část těla. To jsou nejčastější chyby, kterým se musíte vyvarovat. Nezapomínejte na strečink před i po cvičení. Také vhodná výživa pomůže ke správné regeneraci svalů. Pokud se ještě na hromadné lekce necítíte, zvolte individuální trénink, na kterém se rychle naučíte provádět cviky správně.

 

Motivujte se

Dortík, který si celý týden upíráte? Po cvičení si jej dát můžete. Nebo nová sukně na léto? Přidejte si ji jako dlouhodobý cíl a odměňte se jí za dobrý výkon.

Kladný vztah k tělu, cítit se skvěle, vážit si sebe. Není tohle fajn přístup? Abyste si lépe své úspěchy pamatovali a viděli, jak se zlepšujete, zaveďte si sportovní deníček, nebo si stáhněte aplikaci do smartphonu. Držíme palce, ať se vám daří.

 

VÁŠ CVIČEBNÍ PLÁN NA PRVNÍ TÝDEN

X dřep s výskokem 12 opakování 

X prsní klik 12 opakování 

X prkno 30 s

3 kole a máš hotovo:) 


Nezapomínejte klidně beze slov občas tělu poděkovat. Za to, že s vámi vše zvládá, že vás celé dny nosí. A také mějte na mysli, že důležité je to, že se hýbu a cvičím ne proto, že musím. Ale proto, že chci! A užívám si to. 

Přijďte si to užít s námi do GYMu? Za Gýýým Kačí <3

Další články