Informace o cookies na této stránce
Soubory cookie používáme ke shromažďování a analýze informací pro vylepšení uživatelského zážitku a vhodného cílení reklamy. Více je zde.
OMEZIT
POVOLIT
Rezervovat
menu
Jak správně jíst?
16. 04. 2020

Cílem je zajištění optimálního množství makro a mikroložek pro optimální výkon a také zajištění správného fungování organismu. Každý člověk je INDIVIDUALITA – stravovací plán musí být sestaven dle každého jedince. Z jídelníčku se snažíme vyřadit průmyslově zpracované potraviny, jsou bohaté na cukr, tuk a chudé na vitaminy a minerální látky. Zdravý životní styl Tě musí bavit, nesmíš to brát jako „přestupní stanici“, jedná se o dlouhodobou a trvalou změnu. Potraviny obsahující BÍLKOVINY = maso, tvaroh, cottage, mléko, tvrdé sýry, jogurty, vajíčka, luštěniny = bílkoviny mají vysokou sytící schopnost.

 

Jak je to s bílkovinami a cvičením?

PŘED cvičením nedávat nadměrné množství bílkovin, PŘI cvičení není nutné podávat bílkoviny, pouze tehdy, pokud se jedná o velmi dlouhý výkon (3 hodiny - pak BCAA+S), PO cvičení ANO. Podáváme společně se sacharidovými potravinami = protein šetřící efekt a také podpora proteosyntézy! Bílkoviny před spánkem jsou důležité pro regeneraci, reparaci a syntézu svalové hmoty!! = PROTO JE DŮLEŽITÉ JÍSTI PO CVIČENÍ!!

 

Tuky

= zdroj energie, vstřebávání vitaminu rozpustných v tucích, čím trénovanější sval, tím lepší spalování tuku. PŘED cvičením tuky konzumovat s mírou, lehce stravitelné, PŘI cvičení tuky nedáváme, PO cvičení ANO. Snažíme se zařazovat potraviny bohaté na ZDRAVÉ TUKY = kešu, para ořechy, mandle, chia semínka, avokádo, vlašské ořechy, dýňová a slunečnicová semínka, lískové ořechy, ryby, vajíčka, řepkový olej, olivový olej, olej z vlaškých ořechů, lněný olej...

 

Sacharidy

= primární zdroj energie při pohybové aktivitě, příklady vhodných sacharidových potravin = brambory, celozrnně těstoviny, kuskus, bulgur, rýže, batáty, amarant, Quinoa, pohanka, jáhly, čočka, dále žitné pečivo, knackebroty...

 

Sacharidy před cvičením

= 3 – 4 hodiny PŘED fyzickou aktivitou volit sacharidy s nižším glykemickým indexem, ne příliš bohaté na vlákninu = způsobuje nadýmání, pozor na větší dodávku sacharidů těsně před cvičením cca 20 minut – brzdí se následně lipolýza (odbourávání tuku), PŘI cvičení = využíváme při vytrvalostních sportech - tyčinky, gely, ovoce, pečivo, PO sportovní aktivitě – ANO – společně s příjmem bílkovin pomáháme budování svalové hmoty, v prvních 2 hodinách dochází k nevětší resyntéze svalového glykogenu (glykogen = zdroj energie pro pracující sval).

 

Je tedy důležité jíst i ve večerních hodinách po cvičení!

Nezapomínat na pitný režim!
Alkohol – není vhodný před, při ani po sportovní aktivitě – jedná se o prázdné kalorie! Snažíme se zařazovat optimální množství ovoce a zeleniny kvůli obsahu vitaminů a minerální látek, které jsou při sportu nepostradatelné. Mezi sportovními aktivitami je důležité i ODPOČÍVAT a REGENEROVAT - správný strečink, masáže, sauna, dodržovat pravidla správné výživy a v neposlední řadě dostatečně množství spánku.

Další články