Informace o cookies na této stránce
Soubory cookie používáme ke shromažďování a analýze informací pro vylepšení uživatelského zážitku a vhodného cílení reklamy. Více je zde.
OMEZIT
POVOLIT
Rezervovat
menu
DETOX jako symbol jara?
01. 04. 2020

Když se řekne jaro, spousta z nás si představí probouzející se přírodu ze zimního spánku, rozkvétající květiny kolem nás, či Velikonoce a s nimi spojené barvení vajíček. Ano, tahle představa se možná nosila dříve. V dnešní době konec zimního období a nástup jara s sebou přináší další novodobý symbol - DETOX.

Jarní detox má být údajný pomocník při snaze navrátit nám energii po dlouhých zimních měsících a také nám má pomoci zbavit se škodlivých „toxinů“ z našeho těla. Mnoho zásad, jak správně praktikovat detoxikaci organismu, najdeme na internetu, v časopisech či dnes tak populárních sociálních sítích.

Pojďme si tedy vysvětlit, jak funguje takový detox v lidském těle. Odstraňování „toxických sloučenin“, které vznikají v lidském těle, probíhá přirozeně bez naší pomoci, a to každý den v roce. A co že nám to zajišťuje ten kouzelný detox organismu? Jsou to játra, ledviny, trávicí soustava, kůže, plíce a také lymfatický systém. Zde vidíme, že máme v těle mnoho pomocníků, kteří nám dopomohou zbavit se těch zdraví škodlivých „toxických látek“ a přitom není ani třeba pít zázračné čaje nebo zobat kouzelné pilulky od šamana z Peru. Pokud si vybereme tuto cestu detoxikačních kůr, nejen že opravdu nedojdeme k vysněnému cíli, ale naše tělo na tom po této kůře bude nejspíše ještě hůře než před ní. Během těchto zaručených detoxikačních půstů dochází k úbytku hmotnosti, protože různé čaje mohou mít diuretické či laxativní (projímavé) účinky. Díky kalorickému deficitu dochází nejen k úbytku hmotnosti, ale díky průjmům, které jsou mnohokrát vyvolané právě těmito kůrami, dochází k naprostému rozhození střevního mikrobiomu (redukce prospěšných a naopak pomnožení se „nepřátelských“ bakterií ve střevě). Asi není nutné zmiňovat, že návrat na běžnou stravu po detoxikačním půstu znamená návrat zpět na původní nebo dokonce vyšší hmotnost. Detox s sebou přináší také úbytek svalové hmoty, zhoršení imunitního systému, horší kvalitu spánku, podrážděnost, nesoustředěnost či únavu, protože tělo nedostává důležité a nepostradatelné živiny, které jsou pro jeho fungování zcela zásadní.

Takže, jaký si tedy máme vybrat detoxikační program? Žádný. Starejme se o sebe celý rok, nejen na jaře. Snažme se o pestrý a vyvážený jídelníček, s dostatečným množstvím ovoce a zeleniny každý den, s dostatečným množstvím bílkovin a sacharidů a také nezapomínejme na správné tuky. Nezapomínejme také na dostatečný pitný režim, kdy řešíme nejen jeho kvantitu ale také kvalitu. Dopřávejme si cvičení, ale nezapomínejme také na relaxaci, meditaci a odpočinek. Na svět se více usmívejme, protože právě úsměv nám také může být nápomocný v „očištění“ organismu od „škodlivin“.         

 

Zdroje:

Linhart, I. (2014). Toxikologie: interakce škodlivých látek s živými organismy, jejich mechanismy, projevy a důsledky (2., upravené a rozšířené vydání). Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.

Tinsley, G., Urbina, S., Santos, E., Villa, K., Foster, C., Wilborn, C., & Taylor, L. (2018). A Purported Detoxification Supplement Does Not Improve Body Composition, Waist Circumference, Blood Markers, or Gastrointestinal Symptoms in Healthy Adult Females. Journal of Dietary Supplements, 0(0), 1–10. https://doi.org/10.1080…

Další články