Rezervovat
menu
Bílý vs. hnědý cukr. Je jeden z nich lepší, než ten druhý?
03. 07. 2019

Bílý vs. hnědý cukr. Je jeden z nich lepší, než ten druhý?

Sladíte? Kávičku, nebo čaj? Přidáváte cukr do domácího pečiva, nebo do vaření? A víte, že je i ve věcech, kde byste ho vůbec nečekali? Dejte pozor, nadbytečná konzumace sacharózy, kterou cukr obsahuje může vašemu organismu pěkně zavařit. Bohužel si moc nepomůžete ani tím, že jej nahradíte hnědým třtinovým cukrem. Proč je vlastně cukr tak špatný? A lze jej nahradit zdravější alternativou? Čtěte dále.

 

Proč je cukr hrozbou?

Ono vlastně ani tak nevadí, že si dá te kostku do k ávy. To je pouz e zlomek toho, kolik cukru denně k onzumujeme. Je například r áno v cereáliích, ovocném jogurtu, ve svačinkách v podobě sladk ého pečiva i musli tyčinkách, v oplatkách k odpolední kávě, v limonádě k polednímu meníčku a td atd. Toto všechno obsahuje především cukry, které jsou do po travin přidávané. Navíc! Proč? Proto, aby nám více chutnalo. Uměle přidané cukry dají po travinám výraznější chuť. Takovou, co příroda vyrobit neumí. Z vykli jsme si na to.


Tělu by jako příjem ener gie denně boha tě stačily jednoduché cukry například z ovoce a z eleniny. Sacharóza, tedy bílá kry stalická látka sladké chuti, kter á se používá nejběžněji jak o přidávané sladidlo se získ ává se z ř epy nebo třtiny. A právě ta je tím, co nás trápí. Její nadb ytečná spotřeba může být příčinou mnoha zdravotních problémů. Je skv ělou potravou pro bakterie, kter é zapříčiňují k ažení zubů a z dlouhodobého hledisk a její nadspo třeba vede hlavně k obezitě. Na víc nadměrná konzumace sladkého vyvolává chuť k jídlu. Jíst sladk é je pr o mnohé potěšením, na kter ém vzniká závislost. Sladkým zaháníme str es i špa tnou náladu. Dá si něk do sušenku?

Sacharóza je v bílém i třtinovém cukru

Jak se závislosti na sladkém zbavit? Hmm, což takhle nahradit bílý cukr třtinovým? Kdepak, moc si nepomůžete. Skoro vůbec. Třtinový neboli hnědý cukr má pouze výraznější chuť, protože obsahuje oproti klasickému bílému navíc zbytkovou melasu a o něco více minerálních látek. V bílém je 100% sacharózy, v tom třtinovém je navíc obvykle jen 2-3 % melasy. Záleží na druhu a kvalitě. (Melasa je dobrá, má výrazně méně kalorií, ale v hnědém třtinovém cukru je jí málo. Melasou lze sladit samostatně a koupíte ji třeba ve zdravé výživě. Ve větším množství má melasa až moc výraznou chuť, která může strávníkům vadit.)

 

Nad čím se zamyslet?

Nahradit cukr cukrem je k ničemu. Nahraďte hlavně ty přidávané cukry, které jsou často v potravinách zbytečně navíc! Není to o tom, ze dne na den si říci – přestávám používat cukr. Stačí se zamyslet nad tím, co všechno denně konzumujeme a v jakém množství do těla přidávaný cukr zbytečně posíláme. Potraviny s přidaným cukrem lze jednoduše nahradit totožnými, nebo jejich složení upravit tak, aby se spotřeba cukru snížila. 

 

5 jednoduchých tipů, jak příjem cukru snížit

 

Náš tip

Neměňte stravovací návyky šokem tak, aby ze dne na den bylo všechno jinak. Spíše se zajímejte o to, co jíte a jak je to pro tělo prospěšné. Jak se říká, všeho s mírou! Začněte malými krůčky. Místo ovocného jogurtu kupte bílý a oslaďte si jej ovocem. Do kávy dejte kapku medu, nebo se ji naučte pít samotnou, lépe chutná! Vyrobte si domácí musli z vloček, ořechů, ovoce. Na neděli upečte třeba banánový moučník. A jestli jste už dnes zhřešili, zajděte si zacvičit! Tak co, zkusíte to? Zdravé tělo vám to oplatí.

 

za Gýýým Libuška - nutriční terapeutka



další články